Latvijas arhitektūra 1.daļa

Jautājumi un uzdevumi ir šajā lapā:  https://makslas-stundas3a.blogspot.com/2021/04/atteli-uzdevumam-latvijas-arhitektura-1.html

Bartalameo Rastrelli ir Rundāles baroka stila pils arhitekts.

Vienīgie saglabājušies Vecrīgas pilsētas vārti- Zviedru vārti

Rīgas pils un Vecrīga 2007. gadā iekļauta ANO pasaules mantojuma sarakstā -UNESCO

Vecrīgas arhitektūras pieminekli sauc Trīs brāļi. Tajā atradusies pati senākā Rīgas konditorijas veikals.

  • Melngalvju nams bija bagātu neprecētu tirgotāju celta ēka .Nams gāja bojā sākoties 2.pasaules karam. Melngalvju namu atjaunoja sagaidot Rīgas 800.g .jubileju Namā notiek lieli Valsts reprezentācijas pasākumi.

Alberta iela Rīgā priecē tūristus ar Jūgendstila ēkām

Saeimas nams. Gan celtne, gan telpas veidotas eklektisma stilā. Galvenajā reprezentācijas zālē notiek parlamenta sēdes un svinības,

Trīsvienības baznīca Liepājā ir baroka stila baznīca, kas lepojās ar lielākajām mehāniskajām ērģelēm Eiropā. Tās nav pārbūvetas. Ērģelēm ir 131 reģistrs, 4 manuāļi un vairāk nekā 7000 stabuļu.

Bīriņu pils- filmēti vairāki Latvijas TV seriāli. Telpas var iznomāt kāzām un svinīgiem pasākumiem. Interesanti pastaigāties pa pa parku un pasēdēt dzirnavu ēkā veidotajā kafejnīcā.

Bauskas pils atrodas gleznainā ainavā uz zemes strēles starp Mūsas un Mēmeles upi, netālu no vietas, kur, tām saplūstot, veidojas Lielupe.

Jaunpils-viena no vecākajām un retajām viduslaiku pilīm, kas lieliski saglabājusi savu sākotnējo izskatu. Pils celta 1301. gadā kā Livonijas ordeņa cietoksnis.

Pils 72 km no Rīgas, celta ap 1880. gadu neorenesanses stilā- Igates pils. Kādreiz šeit atradās bērnu nams. Tagad pilī notiek saviesīgi pasākumi, firmu prezentācijas.

No Elejas pils tagad palikušas tikai drupas.Celta pēc Berlica projekta, izmantojot Dž. Kvarengi metu, būvniecība pabeidza 1810. g. Latvijā ir vēl saglabājušas līdzīgas klasicisma stila pilis.

Tērvetes pils apkārtnē jau 13.gs dzīvojuši ap 6000 iedzīvotāju. Pili un pilsētu krustneši nodedzināja .Mēs šo vietu tagad saucam kā Cukurkalns. Attēlā ir Tērvetes pils makets.

Senais ķieģeļu tilts pār Ventu celts 1874.gadā un ir garākais šāda veida autotransporta tilts Eiropā - 164 m . Tilts atrodas Kuldīgā

Doma baznīca Rīgā sāka celt 1215. gada pavasarī . Tā ir gotikas stila ēka. Slavena ar savām ērģelēm un labo koncerta akustiku.

Turaidas pils uzbūvēja 1214.g. Gaujas senlejas krastā lībiešu koka nodedzinātās pils vietā. Apkārtējā teritorija ap pili tagad veido Turaidas muzeja rezervātu.

Lielvārdes koka pils rekonstrukcija Kopš 1997. gada Rembates parkā pie Daugavas mākslinieks Agris Liepiņš no jauna uzcēla koka pili, kas varētu izskatīties kā Lielvārdes novada virsaiša Uldevenes pils.

 

Jelgavas "Academia Petrina"bija pirmā augstskola Latvijā "-tagad šeit ir pilsētas mākslas un vēstures muzejs

Arkveida ķieģeļu tilts Latvijā kuldīgā atrodas pie Ventas rumbas

  • Torņa sienu biezums ir 3 metri

Pulvertornis ir bijis arī  kā cietums

Tornis ir vienīgais saglabājies sargtornis Rīgā

Pulvertornī un blakus ēkā atrodas Kara muzejs

Baltais nams Rīgā- šajā ēkā atrodas Nacionālās operas un baleta teātris

Senlaicīgā pastkartiņā redzams skats no Mežotnes pilskalna.

Cesavaines pils-Pils būvēšanu uzsāka 1893.gadā, dzīvošanai tā bija gatava 1895.gadā. Kopš 1919.gada Cesvaines pilī atrodas skola. 2002.gadā ugunsgrēkā tika nopostītas jumta konstrukcijas. Pili restaurē.

Cēsu pils ir ievērojamākā un vislabāk saglabātā viduslaiku pils Latvijā. Zobenbrāļu ordenis pils celtniecību uzsāka pirms 1218. gada. Kad krievu cara Jāņa Briesmīgā pulki aplenca pili, lai nepadotos, pils aizstāvji-sievietes un bērni uzspridzinājās ar šaujampulveri.

Kurzemes zemnieku sēta Brīvdabas muzejā pie Juglas ezera.

Bauskas pils vieta atrodas pussalā satekot Mūsai un Mēmelei. Pils celtniecība tika uzsākta laikaposmā no 1438. gada līdz 1450. gadam . Mūru biezums ir ap 3,5 m .Pilī atrodas vēstures muzejs un skatu tornis.

Pulkstenis Melngalvju nama fasādē pieminēts jau 1334. gadā.  1626. gadā Melngalvju nama fasādē uzstādīts astronomiskais pulkstenis.
Tas gāja bojā 1941. gadā, bet 1999. gadā tika atjaunots līdzīgi vēsturiskajam pulkstenim Tas rāda stundas, dienas, mēnešus, zodiaka zīmes un Mēness fāzes.Galvenās ciparnīcas diametrs 2 m.

Katoļu svētvieta Latgalē- Aglonas bazilika

Vienīgā vēsturiski rekonstruētā ezerpils Latvijā atrodas uz Āraišu ezera salas.

Līdz 1941. gadam Pēterbaznīca bija augstākā ēka Rīgā. Sakoties 2.pasaules karam ēkā trāpīja bumba, tornis nodega. Torni atjaunoja . Tas ir 123 m augsts ar apzeltītu gaili- vējrādītaju.

Kazdangas pils – Muižas pils celta ap 1800. g. un piederējusi ļoti bagātiem un politiski ietekmīgiem Kurzemes baroniem Manteifeļiem. Pils ir klasicisma stilā un bija ļoti līdzīga Elejas pilij.

Komentāri